Ziemniaczane placuszki z sosem paprykowym

4.49 (191 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Fajny pomysł na wykorzystanie "nadmiaru" ziemniaków z obiadu.

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • • 1 kg ziemniaków (obranych i ugotowanych)
    • 4 jajka
    • 40 dag mąki
    • 2 łyżki przyprawy do ziemniaków
    * sól, pieprz do smaku
    sos:
    • 1 zielona papryka
    • 1 czerwona papryka
    • 1 duża cebula
    • 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    • 4 łyżki ketchupu
    • słodka papryka
    • cukier
    • sól, pieprz
    • tłuszcz do smażenia
Wystaw ocenę:

4.49 (191 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ziemniaczane placuszki z sosem paprykowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ugniatamy, lub przeciskamy przez praskę. Mieszamy z jajkami i przyprawą do ziemniaków. Solimy i pieprzymy do smaku. Powoli wsypujemy mąkę. Ugniatamy ciasto. Wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm. Za pomocą szklanki wykrawamy krążki (jak przy pierogach). Smażymy z obu stron na rumiany kolor. Przygotowujemy sos. Obie papryki kroimy w cienkie paseczki, cebule w piórka. Podsmażamy do czasu aż cebula się zeszkli. Dolewamy trochę wody, koncentrat i ketchup. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i cukrem. Dusimy pod przykryciem przez ok. 15 minut. Tuż przed podaniem placuszki polewamy sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować