Ziemniaczane kuleczki z serem

4.5 (175 ocen)

Takie kuleczki mogą nam zastąpić frytki bądź ziemniaki na obiad. Są rewelacyjne, chrupiące z zewnątrz, puszyste i mięciutkie w środku.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    1 ¼ szklanki mąki pszennej
    2 jajka
    Sól
    Pieprz
    Ostra czerwona papryka
    100 g żółtego sera
    Bułka tarta do panierowania
    ok. 1 oleju do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dodatki

Ziemniaczane kuleczki z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-17dnccg 1. Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i przeciskamy przez praskę lub bardzo mocno ubijamy. Dodajemy mąkę oraz wbijamy jajka. Doprawiamy solą, pieprzem i ostrą czerwoną papryką. Wyrabiamy ciasto. Jeżeli wydaje się, że ciasto jest za bardzo lepkie dosypujemy więcej mąki - wszystko zależy od tego jakie mamy ziemniaki i ile potrzebują mąki. Ser kroimy w kosteczkę.
  • image-17q03b4 2. Lekko wilgotnymi rękoma formujemy małe kuleczki z ciasta, w środek każdej kulki wkładamy kostkę sera. Każdą obtaczamy w bułce tartej.
  • image-0016svu 3. Kuleczki smażymy na rozgrzanym oleju na rumiano, często je obracając. Jedna porcję smażymy około 10 minut. Podajemy z sosem czosnkowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować