Ziemniaczane kuleczki

4.5 (175 ocen)

Niby to takie nic.Niby tylko ziemniaki.A na każdej domowej imprezce robią furorę.

Składniki:

  • 500g ugotowanych ziemniaków
    2 łyżki masła2 łyżki + 50g bułki tartej (starta z bułki nie-pszennej)
    5 łyżek mąki
    sól, pieprz
    żółtko+białko jajka
    olej rzepakowy do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Kulki

Ziemniaczane kuleczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jeszcze letnie, ugotowane ziemniaki ugniatamy z masłem.Dodajemy 2 łyżki bułki tartej, mąkę, żółtko. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy na gładką, ale zwartą masę.Formujemy kulki. Obtaczamy je w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju (wysokość przynajmniej do połowy kulki), z obydwu stron, na złoto-brązowy kolor.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować