Kluseczki robi się jak zwykłe kopytka tylko jest inny kształt i dodatek zdrowego jarmużu . Danie idealnie nada się dla osób nie jedzących mięsa ale także podane z ulubionym sosem i mięsem smakują wybornie
Składniki:
SKŁADNIKI ;
500 g ugotowanych ziemniaków
250 g jarmużu
1 jajko
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
+ mąka do lepienia i podsypania
Sól
2 cebule
Oliwa
Ziemniaczano-jarmużowe kluski z cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.WYKONANIE ;
Ziemniaki gotujemy do miękkości mielimy lub bardzo dokładnie tłuczemy studzimy. Jarmuż blanszujemy około 2-5 minut odcedzamy i dokładnie wyciskamy nadmiar wody, siekamy bardzo drobno , mieszamy z ziemniakami , wbijamy jajko i dodajemy 2 mąki dokładnie wyrabiamy dodając soli formujemy podłużne kluseczki . W garnku zagotowujemy wodę z solą i oliwą na wrzątek wrzucamy kluseczki i gotujemy do momentu wypłynięcia . Układamy na półmisku i polewamy przesmażoną na złoto cebulką . Gotowe smacznego
Komentarze