Propozycja na zielone i aromatyczne pesto z prażonymi pestkami dyni z nutą ostrego i delikatnie orzechowego smaku sera Cheddar. Pesto świetnie komponuje się z makaronem.
15 min
Składniki:
- 130 g świeżych listków bazylii
- 60 g prażonych pestek dyni
- 60 g sera Cheddar
- 2 - 3 ząbki czosnku
- 70 ml oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Zielone pesto z prażonymi pestkami dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do rozdrabniacza wkładamy prażone pestki dyni i miksujemy. Rozdrobnione pestki przesypujemy do naczynia.
Ser Cheddar ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
2.Następnie do rozdrabniacza dodajemy listki bazyliowe, 2 do 3 ząbków czosnku, starty ser Cheddar i około 2 łyżek oliwy z oliwek. Wszystko rozdrabniamy przez chwilę, nie dopuszczając do powstania jednolitej papki.
Do delikatnie rozdrobnionej zawartości dodajemy wcześniej zmiksowane pestki dyni oraz pozostałą część oliwy z oliwek. Wszystko miksujemy przez kilka sekund. Całość doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Komentarze