Zielone pesto z prażonymi pestkami dyni

0 (0 ocen)

  • 15 min

Propozycja na zielone i aromatyczne pesto z prażonymi pestkami dyni z nutą ostrego i delikatnie orzechowego smaku sera Cheddar. Pesto świetnie komponuje się z makaronem.

  • 15 min

Składniki:

  • - 130 g świeżych listków bazylii
    - 60 g prażonych pestek dyni
    - 60 g sera Cheddar
    - 2 - 3 ząbki czosnku
    - 70 ml oliwy z oliwek
    - sól
    - pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Zielone pesto

Zielone pesto z prażonymi pestkami dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • prażone pestki dyni 1. Do rozdrabniacza wkładamy prażone pestki dyni i miksujemy. Rozdrobnione pestki przesypujemy do naczynia.

    Ser Cheddar ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
  • 2. Następnie do rozdrabniacza dodajemy listki bazyliowe, 2 do 3 ząbków czosnku, starty ser Cheddar i około 2 łyżek oliwy z oliwek. Wszystko rozdrabniamy przez chwilę, nie dopuszczając do powstania jednolitej papki.

    Do delikatnie rozdrobnionej zawartości dodajemy wcześniej zmiksowane pestki dyni oraz pozostałą część oliwy z oliwek. Wszystko miksujemy przez kilka sekund. Całość doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

    Życzę smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować