Zielone naleśniki ze szparagami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Bezmięsna propozycja obiadowa lub kolacyjna, bardzo treściwe a jednocześnie lekkie danie. Naleśniki są na razowej mące orkiszowej, zielony kolor nadała im pietruszka. Nadzienie stanowią moje ulubione szparagi, jest teraz na nie sezon, więc zapewne pojawią się w mojej kuchni częściej.

  • 60 min

Składniki:

  • Naleśniki:
    1 szkl. mleka
    1/2 pęczka natki pietruszki
    3/4 szkl. mąki orkiszowej razowej
    1 jajko
    2 łyżki oleju
    ew. 1/4 szkl. gazowanej wody
    sól

    Nadzienie:
    800 g białych szparagów
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka cukru
    125 g mozzarelli (1 kulka)

    3 łyżki startego sera pecorino lub parmezanu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Zielone naleśniki ze szparagami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Naleśniki 1. Mleko przelej do kielicha blendującego, dodaj porwaną pietruszkę - można z łodyżkami - i dobrze zblenduj. Przelej do miski, wbij jajko, roztrzep rózgą by się połączyło z mlekiem. Dodaj mąkę, 1/2 łyżeczkę soli i olej, ponownie wymieszaj. Odstaw na 20 minut. Po tym czasie ponownie zamieszaj, jeśli mąka napęczniała i masa jest zbyt gęsta dodaj po trochu wody gazowanej, tyle tylko by masa była w miarę płynna i dała się swobodnie wylewać na patelnię (uważaj by nie była zbyt rzadka). Na rozgrzanej patelni teflonowej o śr. 26 cm, smaż naleśniki. Z tej porcji wyszło mi ich 6.
  • Gotowanie szparagów 2. W dosyć wysokim garnku, a najlepiej wąskim - zagotuj wodę, dodaj 1 łyżeczkę soli i cukru. Szparagi obierz, zaczynając zawsze od góry, ale omijając główkę, jeśli mają stwardniałe końcówki odłam lub odetnij je. Szparagi wstaw do garnka, najlepiej właśnie gdyby przez cały czas gotowania główki wystawały po za powierzchnię wody. Gotuj ok. 8 minut. Ugotowane odkładaj delikatnie na talerz.
  • Faszerowanie naleśników 3. Formę żaroodporną natłuść lekko masłem. Na każdy naleśnik układaj po 2 lub 3 szparagi, mozzarellę odrywaj na małe kawałki i układaj na szparagach. Zawiń ostrożnie naleśnik w rulon i ułóż w formie.
  • Naleśniki przed zapiekaniem 4. Ułożone naleśniki posyp startym serem. Zapiekaj w 180 st. C ok. 20-25 minut.

Porady

Do zapiekanych naleśników można podać dip jogurtowy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować