Zielona rolada z białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Szpinak rozmrozić, przełożyć na sito i dobrze odsączyć. Odsączony szpinak bardzo dobrze rozdrobnić blenderem.
Jajka ubić z cukrem do białości. Do masy jajecznej dodać olej oraz szpinak - delikatnie wymieszać. Na koniec wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość dobrze, ale delikatnie wymieszać.
Ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Użyłam blachy będącej na wyposażeniu piekarnika.
Piec 20 minut w temperaturze 170 stopni C.
Upieczony biszkopt wyjąć na deskę przykrytą ściereczką i od razu zwinąć w roladę. Odłożyć do ostygnięcia.
2.
Czekoladę połamać, przełożyć do suchej, najlepiej plastikowej miski. Miskę ustawić na garnku z parującą wodą i pozostawić do momentu, aż czekolada się rozpuści. Rozpuszczoną czekoladę odstawić na około 10 minut do lekkiego ostygnięcia.
3.Śmietankę ubić na sztywno.
Serek mascarpone ubić z cukrem pudrem, dodać ostygniętą czekoladę - dbrze zmiksować na średnich obrotach miksera. Na koniec do kremu dodać ubitą śmietankę i delikatnie połączyć składniki.
Biszkopt odwinąć ze ściereczki. Na cały biszkopt rozsmarować krem z białej czekolady, następnie na krem, delikatnie wyłożyć konfiturę żurawinową. Roladę zwinąć, owinąć folią spożywczą i włożyć na 10 godzin do lodówki.
Komentarze