Mocno ziołowa, aromatyczna zupa pieczarkowa, pożywna dzięki kluskom lanym.
Składniki:
pół kg pieczarek
pęczek kolendry
pęczek natki pietruszki
kilka gałązek lubczyku
garść liści pokrzywy, może być mrożona lub suszona
cebula
2 - 3 ząbki czosnku
ziela angielskie 2 - 3
2 - 3 liście laurowe
chili
pieprz ziołowy
sól
szklanka śmietany wiejskiej
2 łyżki masła
kieliszek malagi około 50 ml
Ziołowa zupa pieczarkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pokrojone pieczarki, cebulę i czosnek podduszamy na maśle. Lekko solimy. Wlewamy malagę, czekamy aż odparuje. Wlewamy szklankę wody i gotujemy pod przykryciem 10 minut. Wlewamy wodę lub bulion ilość zależy od preferowanej przez nas gęstości. Czekamy, aż się zagotuje, dodajemy posiekane zioła, zalewamy wiejską śmietaną i czekamy, aż się zagotuje. Doprawiamy do smaku. Jajko rozbijamy z łyżką mąki i wlewamy do zupy. UWAGA jeśli chcemy większą ilość klusek w zupie zwiększamy proporcje.
Komentarze