Ziołowa zupa pieczarkowa

0 (0 ocen)

Mocno ziołowa, aromatyczna zupa pieczarkowa, pożywna dzięki kluskom lanym.

Składniki:


  • pół kg pieczarek
    pęczek kolendry
    pęczek natki pietruszki
    kilka gałązek lubczyku
    garść liści pokrzywy, może być mrożona lub suszona
    cebula
    2 - 3 ząbki czosnku
    ziela angielskie 2 - 3
    2 - 3 liście laurowe
    chili
    pieprz ziołowy
    sól
    szklanka śmietany wiejskiej
    2 łyżki masła
    kieliszek malagi około 50 ml

    jajko
    łyżka mąki

Ziołowa zupa pieczarkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pokrojone pieczarki, cebulę i czosnek podduszamy na maśle. Lekko solimy. Wlewamy malagę, czekamy aż odparuje. Wlewamy szklankę wody i gotujemy pod przykryciem 10 minut. Wlewamy wodę lub bulion ilość zależy od preferowanej przez nas gęstości. Czekamy, aż się zagotuje, dodajemy posiekane zioła, zalewamy wiejską śmietaną i czekamy, aż się zagotuje. Doprawiamy do smaku. Jajko rozbijamy z łyżką mąki i wlewamy do zupy. UWAGA jeśli chcemy większą ilość klusek w zupie zwiększamy proporcje.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy