żeberka z dzika w miodzie

4.78 (169 ocen)

Pyszne chrupiące, a jednocześnie soczyste żeberka z dzika

Składniki:

  • płat żeber z dzika około 1 kg, można zastąpić wieprzowymi
    3 łyżki miodu
    3 - 4 łyżki musztardy u mnie Dijon
    3 ziarna jałowca
    3 ziarna ziela angielskiego
    łyżeczka pieprzu kolorowego
    pół suszonej papryczki chili
    liść laurowy
    sól himalajska

    2 cebule
    garść suszonych śliwek
    główka czosnku
    kieliszek whisky
Wystaw ocenę:

4.78 (169 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Żeberka z dzika w miodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tłuszcz na żeberkach nacinamy nożem.
  • 2. Miód mieszamy z musztardą oraz roztartymi przyprawami. Mieszanką nacieramy mięso. Odstawiamy na noc do lodówki.
  • 3. Rozgrzewamy garnek o grubym dnie. Kładziemy do niego żeberka tłuszczem do dołu. Smażymy chwilę na dużym ogniu. Dodajemy cebulę, śliwki oraz czosnek. Podlewamy wodą i kieliszkiem whisky. Zmniejszamy ogień i dusimy, aż żeberka będą miękkie, a sos się skarmelizuje.

Porady

Tak zamarynowane żeberka można również upiec w piekarniku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować