Żeberka w sosie z grzybów leśnych

4.5 (202 ocen)

Mięciutkie żeberka wieprzowe w aromatycznym sosie z grzybów leśnych. Długo duszone, co sprawia, że mięso z łatwością odchodzi od kości.

Składniki:


  • 1 kg żeberek wieprzowych
    sól
    pieprz czarny
    ok 5 ziaren ziela angielskiego
    2 liście laurowe
    1 cebula
    400 ml grzybów leśnych
    1 łyżka mąki
    1/3 szklanki śmietanki 30%
    smalec
Wystaw ocenę:

4.5 (202 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy

Żeberka w sosie z grzybów leśnych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka pociąć na kawałki, tak aby znalazły się po 2 kostki. Oprószyć obficie solą i pieprzem.
    Niewielką ilość smalcu rozgrzać na patelni i mocno obsmażyć żeberka z każdej strony. Muszą być dobrze zrumienione. Przełożyć do brytfanki lub garnka z szerokim dnem i wrzucić ziele angielskie oraz liście laurowe.
  • 2. Cebulę posiekać w piórka i usmażyć na patelni, na której smażyły się żeberka. Jeżeli wytopiło się dużo tłuszczu należy go zlać. Przełożyć zeszkloną cebulę do żeberek razem z obgotowanymi grzybami.
  • 3. Zalać wodą, aby wszystko przykryła i dusić około 1- 1,5 godziny, aż mięso stanie się miękkie. Na koniec wlać śmietankę i zagęścić mąką, ewentualnie jeszcze doprawić. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Podgrzybki Wieprzowina Żeberka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.36 (182 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Pasztet z grzybów leśnych

4.83 (185 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Żeberka duszone w gęstym sosie

To może cię zainteresować