Żeberka w sosie z grzybów leśnych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żeberka pociąć na kawałki, tak aby znalazły się po 2 kostki. Oprószyć obficie solą i pieprzem.
Niewielką ilość smalcu rozgrzać na patelni i mocno obsmażyć żeberka z każdej strony. Muszą być dobrze zrumienione. Przełożyć do brytfanki lub garnka z szerokim dnem i wrzucić ziele angielskie oraz liście laurowe.
2.Cebulę posiekać w piórka i usmażyć na patelni, na której smażyły się żeberka. Jeżeli wytopiło się dużo tłuszczu należy go zlać. Przełożyć zeszkloną cebulę do żeberek razem z obgotowanymi grzybami.
3.Zalać wodą, aby wszystko przykryła i dusić około 1- 1,5 godziny, aż mięso stanie się miękkie. Na koniec wlać śmietankę i zagęścić mąką, ewentualnie jeszcze doprawić. Smacznego :)
Komentarze