Żeberka 'palce lizać' - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Wszystkie składniki marynaty wymieszać i chwilę
pozostawić.
2.Żeberka umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić
na kawałki.Każdy kawałek żeberek posmarować
marynatą,przełożyć do szczelnie zamkniętego pojemnika i
marynować w chłodnym miejscu 12 godzin.
3.
Na patelni rozgrzać olej i smażyć na brunatno każdy kawałek
żeberek/nie podlewać wodą/,przełożyć do większego garnka.
4.
Na wytworzonym tłuszczu ze smażenia mięsa zeszklić pokrojoną w
kostkę cebulę i czosnek.
5.Zalać 1 litrem gorącej wody i chwilę
gotować około 2 min.Wytworzony sos ewentualnie doprawić solą ,
pieprzem i przez sitko przelać do garnka z usmażonymi
żeberkami.
6.Całość gotować na wolnym ogniu ,aż mięso będzie
miękkie.
7.
Podawać z ziemniakami z wody polanymi sosem.Jak kto lubi może
sos zagęścić mąką i słodką śmietaną.
Komentarze