Zemsta teściowej

4.5 (142 ocen)

Kruchutkie ciasto z lekko kwaskowym posmakiem wiśni i moimi ulubionymi migdałami.

Składniki:

  • Ciasto:
    600 g mąki
    1 1/4 kostki margaryny
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szkl cukru pudru
    6 żółtek

    Beza:
    6 białek
    szczypta soli
    1 szkl cukru
    3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    płatki migdałowe

    Masa wiśniowa:
    600 g wydrylowanych wiśni
    2 galaretki wiśniowe
    2 szkl wody
    1 szkl soku wiśniowego
    2 łyżeczki żelatyny

    Masa śmietanowa:
    500 ml śmietany 30%
    1/2 szkl cukru pudru
    1 cukier waniliowy
    2 śmietan fixy
    1 galaretka cytrynowa
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zemsta teściowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na dwie części. Schłodzić. Jedną część ciasta rozwałkować, wyłożyć do blaszki (25/35 cm.) . Piec 30 min. w temp. 180*C.
  • 2. Beza:
    Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier.
    Drugą część ciasta umieścić w takiej samej blaszce jak pierwszą, rozłożyć na niej pianę z białek i posypać płatkami migdałowymi. Piec w temp. 180*C około 40 min. Wystudzić.
  • 3. Masa wiśniowa:
    Galaretki i żelatynę rozpuścić w 2 szkl wrzątku, wlać sok z wiśni i odstawić do lekkiego stężenia. Na pierwszym placku wyłożyć wiśnie i zalać galaretką. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
  • 4. Masa śmietanowa:
    Galaretkę rozpuścić w 1/2 szkl wody odstawić do lekkiego stężenia. Śmietanę ubić ze śmietan fixem, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Do ubitej śmietany dodać galaretkę i wymieszać. Wyłożyć na wiśnie i przykryć ciastem z bezą i migdałami. Schłodzić w lodówce.
  • 5. Przełożenie:
    Ciasto pierwsze - masa wiśniowa - masa śmietanowa - ciasto z bezą i migdałami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Migdały Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować