Zemsta teściowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na dwie części. Schłodzić. Jedną część ciasta rozwałkować, wyłożyć do blaszki (25/35 cm.) . Piec 30 min. w temp. 180*C.
2.Beza:
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier.
Drugą część ciasta umieścić w takiej samej blaszce jak pierwszą, rozłożyć na niej pianę z białek i posypać płatkami migdałowymi. Piec w temp. 180*C około 40 min. Wystudzić.
3.Masa wiśniowa:
Galaretki i żelatynę rozpuścić w 2 szkl wrzątku, wlać sok z wiśni i odstawić do lekkiego stężenia. Na pierwszym placku wyłożyć wiśnie i zalać galaretką. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
4.Masa śmietanowa:
Galaretkę rozpuścić w 1/2 szkl wody odstawić do lekkiego stężenia. Śmietanę ubić ze śmietan fixem, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Do ubitej śmietany dodać galaretkę i wymieszać. Wyłożyć na wiśnie i przykryć ciastem z bezą i migdałami. Schłodzić w lodówce.
5.Przełożenie:
Ciasto pierwsze - masa wiśniowa - masa śmietanowa - ciasto z bezą i migdałami.
Komentarze