Nie każdy lubi ryby czy warzywa na parze-ten jednak pstrąg niczym nie różni się moim zdaniem od pieczonego chociażby w foli aluminiowej i w piekarniku:)
10 min
Składniki:
3 pstrągi (całe)
przyprawy - zioła prowansalskie, pieprz ziołowy, sól, papryka słodka i ostra,moze być bazylia suszona, oregano, majeranek i inne zioła wg uznania, łyżeczka kwasku cytrynowego
liscie laurowe
jak ktoś ma liście z cytryny
do polania masełko z koperkiem
Zdrowy pstrąg na parze z liściem cytrynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pstrągi myjemy skracamy o głowę i ogon i solimy w środku i na zewnątrz
przyprawy mieszamy i smarujemy nimi dość intensywnie rybkę
Układamy w naczyniu na parę , obkładamy liściem laurowym i cytrynowym i "parujemy" 25 minut na dolnej partii naczynia
wyżej możemy ułożyć ziemniaczki czy inne warzywka posypane wedetą i ulubionymi przyprawami-ja dałam kalafior:)
masełko do polania gotowej rybki:
rozpuszczamy masło i mieszamy je z koperkiem czy innym ziołem:)
Komentarze