Moje kotlety zawierają zdrowy amarantus, który jest istną kapsułą witamin i minerałów. Posiada on dwukrotnie więcej błonnika od płatków owsianych. Do tego salsa warzywna, kalafior oraz mix kasz.
Zdrowe kotlety mielone z mixem kasz i salsą warzywną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę ugotować w osolonej wodzie ( 15-20 minut). Marchew obrać, pokroić w kostkę, ugotować ( 15 - 20 minut). Kasze i marchew odcedzić, wymieszać.
2.Płatki kukurydziane zmielić z papryką w blenderze lub młynku. Można także wsypać do worka i rozdrobnić tłuczkiem do mięsa.
3.Kajzerkę namoczyć w wodzie. odcisnąć, wymieszać z mięsem mielonym, cebulą, jajkiem, amarantusem i przyprawami. Dłonie zwilżyć zimną wodą, nabierać porcje masy mięsnej, formować płaskie kotlety mielone, obtoczyć w panierce.
4.Kotlety mielone smażyć minutę z każdej strony, zmniejszyć ogień smażyć jeszcze 4-5 minut. Kotlety przekroić na pół, owinąć listkami sałaty.
5.Kalafior ugotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem soku z cytryny ( 12-14 minut). Odcedzić, posypać płatkami ostrej papryki.
6.Warzywa umyć. Ogórka obrać, pokroić. Z papryk usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Pomidora pokroić na kawałki. Warzywa wymieszać z oliwą i posiekanymi listkami bazylii.
7.Kotlety owiniete listkami sałaty przekroić, ułożyć na talerzu. Podawać z mixem kasz, salsą warzywną i kalafiorem. Do takiego obiadu podaję domowy kompot z rabarbaru.
Komentarze