Nie przepadam za pompowanymi sklepowymi bułami do hamburgerów, w których więcej E... niż mąki. Jako mama postanowiłam sama zrobić hamburgery od podstaw, tak by były zdrowe nawet dla 3-latka.
- pomidor: 3 sztuki
- sałata: 1 sztuka
- ogórek gruntowy: 2 sztuki
- cebula młoda: 2 sztuki
- keczup,musztarda,majonez (po łyżce na każdego burgera): 1 łyżka
Zdrowe całkowicie domowe burgery - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BUŁECZKI
Wszystkie składniki łączę w misce, drożdże dodaję bezpośrednio do mąki. Wyrabiam na stolnicy do uzyskania gładkiego, sprężystego, ale nie twardego ciasta. Zostawiam do wyrośnięcia pod ściereczką na ok. 1 godzinę. Wyrośnięte wyrabiam jeszcze chwilę i dzielę na 12 równych części, moje ważyły ok. 100g każda. Formuję z nich bułeczki. Naciągałam górną część ciasta pod spód, tak aby wierzch bułeczki był naprężony. Układam bułki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiam do wyrośnięcia pod ściereczką na kolejne 30-40 minut. Po tym czasie spłaszczam dosyć mocno wyrośnięte kulki, smaruję roztrzepanym z łyżką mleka jajkiem i posypuję obficie sezamem. Piekę na złoto 15 min. w 200 stopniach.
2.KOTLECIKI
Ugotowane mięso kurczaka zmieliłam w maszynce razem z cebulą i czerstwą bułką wcześniej namoczoną w wodzie, doprawiłam do smaku, dodałam sporo natki pietruszki, jajko i obsmażyłam na patelni - najlepiej bez tłuszczu.
3.BURGERY
Bułeczkę przekroiłam na pół, do środka dałam warstwami warzywa i kotleta, pomiędzy nie jako lepiszcze dowolne dipy - keczup, musztarda, majonez. Można dać ser... można dać co się lubi. Pyszne!
Komentarze