To danie nie tylko jest zdrowe, pysznie smakuje, ale i ślicznie wygląda na talerzu
Dla 3 osób
Średni
Składniki:
- patison średniej wielkości (dynia talerzowata): 3 sztuki
- brązowy ryż: 100 gramów
- pomidory pelati (świeże): 2 sztuki
- cebula średnia: 0.5 sztuki
- żółty ser (twardy): 50 gramów
- oregano: 0.5 szklanki
- pieprz i sól do smaku: 1 szczypta
Zdrowo nadziany patison - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu- na półtwardo.
Patisony przekrawamy w ten sposób , by odciąć z nich górną część. Będzie ona stanowić przykrywkę, czapeczkę, dla naszego nadzienia. Wydrążamy i usuwamy pestki za pomocą dużej łyżki. Następnie delikatnie zeskrobujemy miąższ patisona tak by go nie przedziurawić, oraz by została jeszcze ok 0.5 cm warstwa. Wydrążone patisony lekko solimy i pieprzymy.
2.Wydrążony miąższ kroimy na male kawałki.
Cebulę obieramy i drobno siekamy. Pomidory parzymy przez kilka sekund we wrzątku i zdejmujemy z nich skórkę. Wybrałam pomidory pelati- bo praktycznie nie mają pestek. Jeśli używasz zwykłe pomidory- wydrąż z nich pestki. Pomidory kroimy na ok 1 cm kawałki. Ser ścieramy na drobnych oczkach.
3.Piekarnik rozgrzewamy do 200'C.
Na patelni podsmażamy cebulę, po chwili dorzucamy do niej miąższ patisona. Dusimy 3-4 minuty na małym ogniu, po czym dorzucamy pomidory. Smażymy razem aż pomidory się lekko rozpadną, dorzucamy ugotowany ryż, ser i oregano. Zdejmujemy z ognia i doprawiamy do smaku.
Komentarze