Propozycja na oryginalne, puszyste i delikatne naleśniki kukurydziano - gryczane, wypełnione farszem z kaszy gryczanej i prawdziwków. Zawijaski są smaczne, aromatyczne i bardzo sycące, a całe danie bezglutenowe.
Zawijaski z kaszą i prawdziwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.PRZYGOTOWANIE FARSZU:
Grzyby namaczamy - wieczorem zalewamy je przegotowaną wodą i wstawiamy do lodówki.
Następnego dnia prawdziwki odsączamy, przekładamy do garnka i zalewamy je świeżą wodą. Gotujemy około 20 minut od momentu zawrzenia.
Podgotowane grzybki odsączamy, a w powstałym wywarze gotujemy kaszę gryczaną (wodę delikatnie solimy i dodajemy odrobinę masła lub oleju).
Cebule kroimy w drobną kostkę i smażymy na odrobinie oleju.
Następnie prawdziwki wraz z podsmażoną cebulką mielimy w maszynce do mięsa.
Do powstałej "mielonki" grzybowo - cebulowej dodajemy ugotowaną kaszę gryczaną, mielony kminek, majeranek i doprawiamy solą oraz pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy, a powstały farsz odstawiamy.
2.PRZYGOTOWANIE NALEŚNIKÓW:
Do miski dodajemy obie mąki, sól, sodę, cukier brzozowy, olej, 2 szklanki ciepłego (ale nie gorącego) mleka oraz wbijamy 2 jajka i dokładnie mieszamy - odstawiamy na 10 minut.
Po tym czasie dolewamy wodę mineralną i ponownie mieszamy.
Naleśniki smażymy już bez dodatku tłuszczu na delikatnie złoty kolor.
3.Usmażone naleśniki smarujemy przygotowanym wcześniej farszem i zawijamy.
Zawijaski świetnie komponują się z czerwonym barszczykiem, a także sosem czosnkowym czy tzatzikami.
Komentarze