Zawijaniec z kakao - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować rozczyn z drożdży.( Rozkruszone drożdże przełożyć do 1/2 szklanki ciepłego mleka zmieszanego z łyżką mąki i łyżka cukru zamieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
4 żółtka utrzeć na białą masę z cukrem.Wyrośnięty rozczyn dodać do przesianej i ogrzanej mąki dodać utarte żółtka.Wyrabiać ciasto mieszając łyżką.Następnie dodać resztę ciepłego mleka,później stopniowo letnie rozpuszczone masło i wyrabiać ręką tak długo aż przestanie błyszczeć.Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.Ciasto 2-krotnie ma podwoić swoją objętość..Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat podsypany mąką.Podzielić na dwie części.I rozwałkować do kształtu formy.2 małe keksówki..Na rozwałkowanym cieście rozsmarować masę kakaową i zwinąć w roladę i przełożyć do foremek.
piec w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut lub do momentu suchego patyczka :)
Porady
Produkty takie jak jajka drożdże muszą mieć temp pokojową.Wyrobione ciasto stawiam NA kuchence i temp włączam na około 70.
Komentarze