Zawijaniec drożdżowy z nutella

4.5 (145 ocen)

  • 2 godz.

Bardzo dobry, puszysty i bardzo efektowny. Pieknie wyglada na stole.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 400 g mąki
    2 jajka
    2 cukry waniliowe
    50 g cukru
    175 ml mleka
    50 g roztopionego masla
    25 g drozdzy swiezych lub jedne suszone

    Nutella
    orzechy
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Desery

Zawijaniec drożdżowy z nutella - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z drozdzy, mleka, cukru zrobic zaczyn dodac reszte skladnikow i zagniesc gladkie ciasto. Odstawic na 1 godzine do wyrosniecia.
  • 2. Wyrosniete ciasto podzielic na 3 części i rozwalkowac na placki.
    Ukladac na spodzie od tortownicy naprzemian smarujac nutella i posypujac orzechami. Na srodku polozyc miseczke i pociac od brzegu do srodka takie ` promyki`brac dwa i obkrecac dwa razy w przeciwna strone i złączyć. Postepowac tak z kazdymi dwoma paskami. Odstawic do wyrosniecia na 20 minut.
  • 3. Piec 25 minut w 175 stopniach.
    Smacznego.

Porady

Mozna wieniec posmarowac mlekiem lub jajkiem przed pieczeniem. Ewentualne pytania co do wywijania lub w innej sprawie pisac w komentarzach. Chetnie pomoge

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Nutella Orzechy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować