Bardzo pozywne i sycace danie, proste w wykonaniu w sam raz na sniadanie lub kolacje. Mozna je podawac rowniez z czerwonym barszczem.
30 min
Składniki:
Składniki ciasto:
½ kg mąki wrocławskiej
2 jajka
4 łyżki oleju
Szczypta soli
4 dag świeżych drożdży
½ szklanki ciepłego mleka
1 łyżeczka cukru
2 opakowania parówek z szynki
Około 10 dag żółtego sera
Kminek do posypania
Ketchup do polania
Papier do pieczenia + 1 jajko do smarowania parówek
Zawijane parówki w ciasto drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: 2 łyżki mąki wsypać do miski, dodać cukier, rozkruszone drożdże, 2 łyżki mleka, delikatnie wymieszać, odstawić do wyrośnięcia. Następnie dodać pozostałe składniki, wyrobić na jednolite, elastyczne ciasto, jeśli ciasto będzie twarde dodać trochę mleka. Ciasto wyrabiać tak długo, by odstawało od ręki. Odstawić w ciepłe miejsce by podwoiło objętość. Następnie ciasto przenieść na stolnicę, delikatnie podsypaną mąką, rozwałkować na cienki placek o grubości 2-3 mm, pokroić na paski około 1,5 cm. Parówki obrać ze skórki, owinąć paskami ciasta tak by zachodziły za siebie, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w pewnej odległości, posmarować rozkłóconym jajkiem, posypac kminkiem odstawić znów w ciepłe miejsce na 10 minut by podrosły. Piec około 20 minut, następnie na wierzch parówek ułożyć paski żółtego sera, zapiekać około 5 minut. Podawać polane ketchupem ciepłe.
Porady
1.Parowki mozna tez naciac i wsypac zolty ser przed koncem pieczenia.
Komentarze