Zawijane parówki w ciasto drożdżowe

4.5 (152 ocen)

  • 30 min

Bardzo pozywne i sycace danie, proste w wykonaniu w sam raz na sniadanie lub kolacje. Mozna je podawac rowniez z czerwonym barszczem.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki ciasto:
    ½ kg mąki wrocławskiej
    2 jajka
    4 łyżki oleju
    Szczypta soli
    4 dag świeżych drożdży
    ½ szklanki ciepłego mleka
    1 łyżeczka cukru
    2 opakowania parówek z szynki
    Około 10 dag żółtego sera
    Kminek do posypania
    Ketchup do polania
    Papier do pieczenia + 1 jajko do smarowania parówek
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Zawijane parówki w ciasto drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: 2 łyżki mąki wsypać do miski, dodać cukier, rozkruszone drożdże, 2 łyżki mleka, delikatnie wymieszać, odstawić do wyrośnięcia. Następnie dodać pozostałe składniki, wyrobić na jednolite, elastyczne ciasto, jeśli ciasto będzie twarde dodać trochę mleka. Ciasto wyrabiać tak długo, by odstawało od ręki. Odstawić w ciepłe miejsce by podwoiło objętość. Następnie ciasto przenieść na stolnicę, delikatnie podsypaną mąką, rozwałkować na cienki placek o grubości 2-3 mm, pokroić na paski około 1,5 cm. Parówki obrać ze skórki, owinąć paskami ciasta tak by zachodziły za siebie, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w pewnej odległości, posmarować rozkłóconym jajkiem, posypac kminkiem odstawić znów w ciepłe miejsce na 10 minut by podrosły. Piec około 20 minut, następnie na wierzch parówek ułożyć paski żółtego sera, zapiekać około 5 minut. Podawać polane ketchupem ciepłe.

Porady

1.Parowki mozna tez naciac i wsypac zolty ser przed koncem pieczenia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować