Zasmażana kiszona kapusta ze skwarkami i kiełbaską

4.5 (180 ocen)

  • 60 min

Przepis mojej kochanej Mateczki!!!:)

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg kapusty kiszonej z marchewką
    1 cebula
    1 laska zwyczajnej kiełbasy lub 15 dag wędzonego boczku
    3 łyżki smalcu ze skwarkami lub 3 łyżki oleju
    1 łyżeczka cukru
    pieprz, sól
    3 liście laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego
    Kminek – może być mielony
    Zasmażka: 2 łyżki klarowanego masła i trzy płaskie łyżki mąki
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Zasmażana kiszona kapusta ze skwarkami i kiełbaską - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kiełbasę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i podsmażyć bez dodatku tłuszczu. Pod koniec smażenia dodać pokrojoną w piórka cebulę i smażyć aż cebula się zeszkli. Kapustę kiszoną wypłukać 2 razy w zimnej wodzie, odcedzić z jej nadmiaru. Posiekać wedle uznania. Przełożyć do garnka, zalać wrzątkiem, do momentu aż woda zakryje całą kapustę. Dołożyć kiełbasę z cebulą, roztopiony smalec ze skwarkami, a także liście laurowe i ziele angielskie. Całość gotować, aż kapusta będzie całkiem miękka, ok. 60 minut. W między czasie należy przygotować zasmażkę. Masło i mąkę cały czas mieszając zasmażyć na złoty kolor, dodać trochę płynu spod kapusty i dokładnie wymieszać, do powstania jednolitej masy. Zasmażkę dodać do miękkiej kapusty, całość ponownie zagotować i doprawić solą, pieprzem oraz kminkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować