1 kg kapusty kiszonej z marchewką
1 cebula
1 laska zwyczajnej kiełbasy lub 15 dag wędzonego boczku
3 łyżki smalcu ze skwarkami lub 3 łyżki oleju
1 łyżeczka cukru
pieprz, sól
3 liście laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego
Kminek – może być mielony
Zasmażka: 2 łyżki klarowanego masła i trzy płaskie łyżki mąki
Zasmażana kiszona kapusta ze skwarkami i kiełbaską - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kiełbasę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i podsmażyć bez dodatku tłuszczu. Pod koniec smażenia dodać pokrojoną w piórka cebulę i smażyć aż cebula się zeszkli. Kapustę kiszoną wypłukać 2 razy w zimnej wodzie, odcedzić z jej nadmiaru. Posiekać wedle uznania. Przełożyć do garnka, zalać wrzątkiem, do momentu aż woda zakryje całą kapustę. Dołożyć kiełbasę z cebulą, roztopiony smalec ze skwarkami, a także liście laurowe i ziele angielskie. Całość gotować, aż kapusta będzie całkiem miękka, ok. 60 minut. W między czasie należy przygotować zasmażkę. Masło i mąkę cały czas mieszając zasmażyć na złoty kolor, dodać trochę płynu spod kapusty i dokładnie wymieszać, do powstania jednolitej masy. Zasmażkę dodać do miękkiej kapusty, całość ponownie zagotować i doprawić solą, pieprzem oraz kminkiem.
Komentarze