Zapiekany ryż na mleku z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko zagotować, dodaj ryż , cukry i masło.
2.Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem. Od czasu do czasu mieszając, aby ryż się nie przypalił. Ryż musi wpić całe mleko i być miękki.
3.Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodaj cukier i przyprawę do szarlotki lub 2 łyżki cynamonu. Odstawić ,az puści sok i lekko odcisnąć jabłka z soku.
4.W naczyniu do zapiekania na dno układamy warstwę ryżu, jabłek i tak naprzemiennie w zależności jakiej wielkości mamy szkło.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 20-30 minut.
Po wyjęciu z piekarnika roztapiamy na patelni masło i wylewamy na wierzch ryżu posypując cynamonem i lekko cukrem.
Komentarze