Zapiekanki z boczkiem i prażoną cebulką

4.5 (148 ocen)

  • 10 min

Świetny sposób na wykorzystanie nie pierwszej świeżości bułek ;)

  • 10 min

Składniki:

  • Na 4 porcje:
    2 bułki,
    4 plasterki boczku wędzonego,
    20 dag pieczarek,
    2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
    ząbek tartego czosnku,
    10 dag tartego miękkiego sera,
    szczypta oregano,
    sól,
    pieprz,
    keczup, majonez lub sos do hamburgerów.
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Zapiekanki z boczkiem i prażoną cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wrzuć plasterki boczku na rozgrzaną patelnię. Kiedy tłuszcz się lekko wytopi dodaj pieczarki, dodaj sól i pieprz. Kiedy pieczarki odrobinę odparują, przekrój bułki i połóż je na boczek i pieczarki miąższem do dołu - będą wtedy kruche i ciepłe. Przygotuj pastę z koncentratu, tartego czosnku i oregano - posmaruj każdą bułkę, dodaj smażone składniki i posyp serem. Wstaw do kuchenki mikrofalowej lub piekarnika, aż ser się roztopi. Podawaj z keczupem i majonezem, a całość posyp prażoną cebulką.

Porady

Zamiast wkładać zapiekanki do kuchenki mikrofalowej lub piekarnika, możesz przełożyć je na patelnię, przykryć pokrywką i chwilę smażyć na wolnym ogniu, aż do roztopienia sera.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować