Zapiekanka Ziemniaczana Z Pieczarkami

4.32 (203 ocen)

Zapiekanka wyszła bardzo smaczna, że wyjedliśmy wszystko do ostatniego ziemniaczka ;)

Składniki:

  • Składniki na 3-4 osoby:


    8-10 ziemniaków
    250 - 300 gr pieczarek
    2 jajka
    1 mała cebulka
    1 ząbek czosnku
    3-4 łyżki kwaśnej śmietany np.12% lub 18 % lub jogurtu naturalnego
    1 kiełbaska ( u mnie myśliwska )
    ser żółty starty bądź pokrojony na malutką kosteczkę
    sól, pieprz, natka pietruszki
    olej rzepakowy do przesmażenia pieczarek i cebulki
Wystaw ocenę:

4.32 (203 ocen)

Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurka na pół miękko, około 15 min. Po ugotowaniu lekko studzimy, obieramy i kroimy na plasterki.
    2. W czasie gdy ziemniaki się gotują obieramy i ścieramy pieczarki na tarce (zostawiając sobie 3-4 sztuki nie starte )
    3. Na patelni przesmażamy cebulkę i dodajemy od razu pieczarki oraz ząbek czosnku drobniutko pokrojony bądź przeciśnięty przez praskę, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy aż cała woda odparuje z patelni. Gotowe pieczarki przekładamy do miseczki. Kiełbaskę kroimy w kosteczkę bądź półplasterki.
    4. Śmietanę, jajka oraz ser roztrzepujemy, doprawiamy solą oraz pieprzem.
    5. Foremkę do zapiekania smarujemy masłem i wykładamy na przemian ziemniaki, warstwa pieczarek, trochę kiełbaski, odrobina sosu i tak do wykończenia składników.
    Ważne aby zakończyć całość sosem.
    Na sam koniec na wierzchu układamy plasterki pieczarek, nie przesmażonych i całość posypujemy natką pietruszki.
    Pieczemy w 190 stop przez około 30-35 min. (wierzch musi być zrumieniony)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki Sery Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować