Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki pokroić w talary ( ok 0.5 cm ) , zalać wrzątkiem odstawić na 15 minut.
2.Pieczarki obrać , pokroić wedle gustu.
Cebulę kroimy na półksiężyce , szczypiorek drobno posiekać.
Ser żółty zetrzeć na grubym tarle.
3.Na blachę pokruszyć troszkę masła następnie pokryć całe dno talarami ziemniaczanymi.
Posypać całość solą, pieprzem i przyprawą. Następnie równomiernie dodać pieczarki, cebulę i szczypiorek również doprawić.
Posypać całość delikatnie startym serem.
4.Powtórzyć wszystko przekładając kolejną warstwę lecz bez sera !
5.Do wcześniej nagrzanego piekarnika wkładamy zapiekankę i pieczemy w 180 °C około 30 minut. Po upływie czasu dorzucamy ser, czekamy aż się roztopi.
Na koniec polewamy całość jajkiem i zapiekamy jeszcze 5 minut.
Komentarze