Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.• Ziemniaki obrać, posolić i ugotować do miękkości. Odcedzić, dodać śmietanę i masło, dokładnie ubić tłuczkiem na puree. Doprawić gałką muszkatałową.
• Filety z kurczaka pokroić w kostkę, usmażyć na oliwie na rumiano, doprawić solą, pieprzem i sosem sojowym, poddusić 2-3 minuty.
2.• Cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę obsmażyć na oliwie, dodać umyte kurki, sól, pieprz. Podlać odrobiną wody i dusić ok. 5-8 minut aż do zredukowania powstałego sosu.
• Piekarnik nagrzać do 200 st.C.
3.• Połowę ziemniaków nałożyć na dno formy żaroodpornej i docisnąć.
• Na ziemniaki wyłożyć warstwę kurczaka, docisnąć.
• Na kurczaka wyłożyć warstwę kurek i docisnąć.
• Z pozostałych ziemniaków wycisnąć szprycą różyczki na całą powierzchnię zapiekanki.
• Piec 30 minut w 200 st.C. Podawać na gorąco.
Komentarze