Prosta i łatwa zapiekanka, na spodzie podsmażone i doprawione mięso z wołowiny, drugą wartswą są pieczarki, góra to lekko ciągnąca się warstwa kukurydziano-serowa.
Składniki:
Zestaw A:
Składniki podstawowe:
500 g mięsa mielonego wołowego
200 g pieczarek
1 puszka kukurydzy
Składnik podstawowy dodatkowy:
200 g startego sera żółtego, np. ementaler
Składniki robocze:
Do mięsa:
1 szalotka
2 łyżeczki czerwonej pasty curry
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki oleju do smażenia
Do pieczarek:
kilka dużych listków natki pietruszki
2 szczypty soli
2 szczypty pieprzu
Do masy kukurydzianej:
1 jajko
2 łyżki słodkiej śmietanki
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
szczypta soli
Zapiekanka z wołowiną pod kukurydzianą pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szalotkę obierz, poszatkuj, na patelni rozgrzej olej, wzruć szalotkę, przesmaż aż się lekko zeszkli. Dodaj pastę curry i smaż chwilkę. Dodaj mięso i dobrze przesmaż. Odstaw by trochę przestygło. Potem dodaj 100 g startego żółtego sera i dobrze wymieszaj. Mięso przełóż na dno formy żaroodpornej.
2.Pieczarki oczyść i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Listki pietruszki posiekaj.
3.Kukurydzę odsącz z zalewy, przełóż do misy blendera i zblenduj na gładko. Do masy dodaj starty żółty ser (pozostałe 100 g), 1 jajko, 2 łyżki słodkiej śmietanki, sól, pieprz i wymieszaj.
4.Na mięso wyłóż listki pietruszki, pieczarki a na nie masę kukurydzianą. Wstaw do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i piecz 30 minut. Udekoruj listkami pietruszki.
Komentarze