Zapiekanka z pulpecikami pod beszamelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obierz, ugotuj na półmiękko, odcedź. Do mięsa dodaj jajko, połowę tartej bułki i przyprawy. Wyrób masę, uformuj z niej kulki. Każdą panieruj w pozostałej tartej bułce i obsmaż na oleju.
2.Formę do zapiekania wysmaruj olejem. Ułóż pokrojone na cząstki ziemniaki, mięsne pulpeciki i pomidorki.
3.Przygotuj sos beszamelowy: w rondelku rozpuść masło, przesmaż na nim mąkę, rozprowadź mlekiem. Gotuj aż sos zgęstnieje, dopraw solą, pieprzem i gałką.
4.Sosem zalej zapiekankę, posyp startym żółtym serem. Piecz ok.20 minut w 180 st.do zrumienienia wierzchu. Posyp posiekanym szczypiorkiem, podawaj na ciepło.Smacznego!
Komentarze