Zapiekanka z pęczaku, fenkułu i cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa myję, osuszam i kroję na kawałki. Cebulę kroję w piórka.
Na rozgrzanej suchej patelni podsmażam pieczarki, mieszam, aż do odparowania soku. Gotowe przekładam na talerz.
2.Na patelnię wkładam łyżkę masła i oleju, dodaję pokrojoną cebulę i smażę, pod koniec dodaję roztarty czosnek.
3.Gdy cebula zmięknie dodaję pozostałe warzywa, patelnię nakrywam pokrywką i duszę, aż warzywa lekko zmiękną.
4.Dodaję wcześniej przygotowane pieczarki, ugotowany na sypko pęczak, całość delikatnie mieszam i przez chwilę podgrzewam. Doprawiam do smaku bazylią, solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem i pieprzem kajeńskim. Zdejmuję z ognia.
5.Naczynie do zapiekania spryskuję oliwą. Jajka roztrzepuję z przyprawami i parmezanem. Warzywa przekładam do naczynia do zapiekania, wlewam jajka i posypuję tartym żółtym serem. Naczynie wstawiam do nagrzanego do 190°C piekarnika i zapiekam 20 minut. Następnie wyjmuję z piekarnika i odstawiam na 15 minut do przestygnięcia.
Porady
*zapiekankę można przygotować w jednym dużym naczyniu do zapiekania lub w remekinach
Komentarze