Zapiekanka z papryki i fasoli

0 (0 ocen)

  • 60 min

Zapiekanka z serii recykling. Została mi kasza z poprzedniego dnia, trochę fasolki. Wyszło pyszne połączenie z papryką w roli głównej.Szybka, prosta i lekka zapiekanka warzywna.

  • 60 min

Składniki:

  • 2 szklanki ugotowanej kaszy
    15 dkg fasolki szparagowej
    1 papryka zielona
    1 papryka czerwona
    1 por biała część
    15 dkg sera żółtego
    sól, pieprz
    przyprawa ognista
    papryka słodka
    masło klarowane
    bazylia świeża

Zapiekanka z papryki i fasoli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kasze ugotowaną która została z dnia poprzedniego przekładam do miski. Fasolkę gotuję aldente w osolonej wodzie sprawdzam w trakcie gotowania jej miękkość. Por kroję w krążki i przesmażam na maśle klarowanym. Przekładam na talerz, i przesmażam na tej samej patelni paprykę pokrojoną w paski. Fasolkę, por, paprykę dodaję do kaszy, ser także. Zostawiam dwie łyżki sera do posypania wierzchu. Dodaję sól, pieprz, przyprawę ognistą, paprykę słodką i całość mieszam. Przekładam do naczynia do zapiekania. Wstawiam na 25 minut do piekarnika temp 200 stopni. Pięć minut przed końcem pieczenia posypuję reszta sera. Przed podaniem dekoruję bazylią.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (166 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Zapiekanka z białej fasoli