Zapiekanka z pomidorami i gorgonzolą

4.49 (197 ocen)

  • 60 min

Jest to potrawa, w której nawet zagorzałym przeciwnikom ser gorgonzola nie przeszkadza. Jest zdrowa, bo z dużą ilością warzyw. A szczególna, bo zrobiona razem z 5-letnim synkiem, który miał bardzo duży wkład w jej przygotowanie.Można obejrzeć na naszym blogu kubawkuchi.com

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:
    1 opakowanie makaronu
    1 podwójna pierś z kurczaka
    1 słoik suszonych pomidorów w zalewie
    1 opakowanie sera gorgonzola
    3 ząbki czosnku
    2 duże marchewki
    1 korzeń pietruszki
    1 puszka pomidorów w zalewie
    100 g sera gouda
    1 łyżeczka suszonego oregano
    sól i pieprz do smaku
    oliwa do smażenia
    masło do smarowania naczynia
Wystaw ocenę:

4.49 (197 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka z pomidorami i gorgonzolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gorgonzolę kroimy w kostkę 1. 1. Gotuję wodę w garnku i wsypuję makaron.
    2. Po 10 minutach makaron przekładam do sita i polewam wodą.
    3. Mięso kroję w kostkę. Przyprawiam solą i pieprzem i odstawiam na chwilę.
    4. Włączam palnik pod patelnią, na patelnię wlewam oliwę i wykładam kurczaka.
    5. Przykrywam patelnię pokrywką i duszę mięso około 10 minut, co chwila mieszam.
    6. Usmażonego kurczaka odstawiam
    7. Ser gorgonzola kroję na małą kostkę. Odstawiam.
    8. Suszone pomidory wylewam na sitko. Kroję w paseczki.
    9. Do małego rondelka nalewam troszkę oliwy i podgrzewam na kuchence.
    10. Czosnek obieram i przeciskam praską do rondelka z gorącą oliwą.
    11. Pomidory z puszki wlewam do rondelka z czosnkiem, przykrywam pokrywką i duszę przez chwilę.
    12. Sos miksuję blenderem.
    12. Marchewkę i pietruszkę obieram i rozdrabniam na wiórki.
    13. Warzywa dodaję do sosu pomidorowego i duszę aż będą miękkie. Na koniec przyprawiam solą i pieprzem, dodaję oregano.
    14. Dość duże żaroodporne naczynie smaruję masłem.
    15. Do naczynia wsypuję makaron, kurczaka, ser gorgonzola i suszone pomidory. Zalewam sosem pomidorowym i wszystko mieszam.
    16. Prawie gotową zapiekankę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 minut (musi się zagrzać)
    17. Na koniec trzeba zapiekankę wyjąć z piekarnika posypać startym żółtym serem i wstawić do piekarnika jeszcze na chwilę, żeby ser się roztopił.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować