Zapiekanka z mielonym i warzywami

4.5 (197 ocen)

  • 60 min

Przepis jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, a smakuje wyśmienicie, więc polecam. Nadaje się na spotkanie ze znajomymi, ale także na ważne uroczystości rodzinne np. urodziny, imieniny itp.

  • 60 min

Składniki:

  • op. makaronu rurki
    1 kg mięsa mielonego
    op. mrożonej włoszczyzny
    20-30 dag pieczarek
    2 małe cebule lub jedna duża
    sos spaghetti 1 słoik
    puszka pomidorów
    puszka groszku
    sól, pieprz, przyprawa uniwersalna, przyprawa do mięsa np. grill pikantny
    1 łyżeczka chilli
    ząbek czosnku
    20 dag żółtego sera
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka z mielonym i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
  • 2. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na patelni, dodajemy mięso, przyprawiamy do smaku. Następnie dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, wrzucamy warzywa i podsmażamy chwilę.
  • 3. Do mieszanki wlewamy sos i puszkę pomidorów, chwilę mieszamy. Wrzucamy groszek i na końcu przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
  • 4. Do wysmarowanego naczynia żaroodpornego kładziemy 1/3 porcji makaronu, zalewamy mieszanką i tak robimy 3 warstwy (makaron jest ostatnią warstwą. Posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy w 180 st. C ok. 25 min, aż ser się rozpuści.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować