Przepis jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, a smakuje wyśmienicie, więc polecam. Nadaje się na spotkanie ze znajomymi, ale także na ważne uroczystości rodzinne np. urodziny, imieniny itp.
60 min
Składniki:
op. makaronu rurki
1 kg mięsa mielonego
op. mrożonej włoszczyzny
20-30 dag pieczarek
2 małe cebule lub jedna duża
sos spaghetti 1 słoik
puszka pomidorów
puszka groszku
sól, pieprz, przyprawa uniwersalna, przyprawa do mięsa np. grill pikantny
1 łyżeczka chilli
ząbek czosnku
20 dag żółtego sera
Zapiekanka z mielonym i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy al dente, odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
2.Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na patelni, dodajemy mięso, przyprawiamy do smaku. Następnie dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, wrzucamy warzywa i podsmażamy chwilę.
3.Do mieszanki wlewamy sos i puszkę pomidorów, chwilę mieszamy. Wrzucamy groszek i na końcu przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
4.Do wysmarowanego naczynia żaroodpornego kładziemy 1/3 porcji makaronu, zalewamy mieszanką i tak robimy 3 warstwy (makaron jest ostatnią warstwą. Posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy w 180 st. C ok. 25 min, aż ser się rozpuści.
Komentarze