Zapiekanka z łososiem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Tradycyjne danie kuchni szwedzkiej. Znane pod nazwą LACHSPUDDING Polecam amatorom łososia..

  • 60 min

Składniki:


  • 800 g ziemniaków
    400 g fileta z łososia
    4 jajka
    300 ml mleka
    sól
    pieprz
    pęczek koperku
    100 g masła

Zapiekanka z łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekanka z łososiem 1. Ziemniaki po umyciu ugotowałem w mundurkach w osolonej wodzie na półtwardo. Po wystudzeniu i obraniu pokroiłem w plasterki.
    Filet łososia po usunięciu ości i szarej warstwy tłuszczu przekroiłem wzdłuż na połowę, a następnie na ukośne plasterki o grubości ok. ½ cm.
    Posmarowałem masłem formę do zapiekanek o pojemności 2,5 litra. Warstwami ułożyłem w niej ziemniaki i łososia. Każdą warstwę ziemniaków lekko posoliłem ( można również użyć pieprzu ).
    Jajka wymieszałem z mlekiem ( im więcej mleka użyjemy tym bardziej zapiekanka będzie soczysta ), doprawiłem solą i pieprzem do smaku. Polałem sosem przygotowaną zapiekankę , wstawiłem formę do nagrzanego piekarnika.
  • Zapiekanka z łososiem 2. Piekłem 35 minut na 2 poziomie od dołu w temperaturze 200 stopni C. Po tym czasie wyłączyłem piekarnik , pozostawiłem w nim zapiekankę jeszcze ok. 10 minut polewając ją rozgrzanym masłem wymieszanym z posiekanym koperkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy