szybka i niezawodna- doskonała jako codzienny obiad jak również na specjalną okazję
30 min
Składniki:
0,5 kg makaronu świderki - koniecznie durum gdyż po zapieczeniu nie rozlatuje się ani nie skleja
0,5 kg pieczarek
śmietana 12%- 330g
śmietana 18%-330g
4 ząbki czosnku
duża podwójna pierś z kurczaka-ok 0,8-1kg
przyprawa gyros- ja daję całą paczkę Galeo
ok 30dag sera żółtego startego na tarce o grubych oczkach
sól
pieprz
olej
Zapiekanka z kurczakiem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju na pół twardo ok 8min. Odcedzić przelać zimną wodą.
2.Pieczarki obrać, pokroić,wrzucić na wrzącą wodę krótko obgotować,odcedzić.
3.Pierś z kurczaka umyć i pokroić w kostkę, podsmażyć na niewielkiej ilość oleju z przyprawą gyros.
4.Obie śmietany dokładnie rozmieszać dodać posiekany czosnek dokładnie zmiksować blenderem.
5.Pieczarki przełożyć do dużego rondla dodać śmietany i dusić na małym ogniu, dodać kurczaka i dusić aż śmietana lekko zgęstnieje- ok 10-15 min.Doprawić solą i pieprzem- jeśli jest taka potrzeba.
6.W naczyniu żaroodpornym układać połowę makaronu, połowę sosu śmietanowo kurczakowego połowę sera zółtego, resztę makaronu, sosu na wierzch ser żółty. Zapiekać w piekarniku przez ok 30 min w temp 160- 180 stopni. Temperaturę regulować zw zależności od stopnia zapieczenia sera
Komentarze