Zapiekanka z kaszy jaglanej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na początek należy przygotować kaszę - zagotować 2 szklanki wody lekko osolonej i wsypać kaszę jaglaną. Gotować do momentu aż wchłonie całą wodę , wyłączyć gaz i pozostawić pod przykryciem. Na patelni rozgrzać łyżkę masła klarowanego i podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodać ją do kaszy i wymieszać. Filety z kurczaka oczyszczone, umyte i osuszone oprószyć solą i ziołami prowansalskimi i obsmażyć z obu stron na maśle klarowanym. Do kaszy dodać 3 całe jajka i dokładnie wymieszać, podzielić na 2 części. W naczyniu żaroodpornym ułożyć jedną część kaszy , następnie kurczaka i znów kaszę. Po wierzchu posypać pokruszoną mozzarellą. Zapiec w 180-200 stopni przez ok 40 minut. Można podawać z ketchupem.
Porady
Do kaszy podczas gotowania można dodać kostkę bulionową.
Komentarze