Danie idealne zarówno na obiad jak i dla gości na ciepłą kolację
60 min
Składniki:
Kasza gryczana 2 woreczki
500g mięsa mielonego wieprzowo wołowego
500 g pieczarek
1 cebula
1 duża marchew
1 seler
1 por
kilka plastrów sera
ser do posypania
mąka gryczana 2 łyżki
100 ml wody
pieprz
Przyprawa typu czubrzyca lub do mięsa mieloego
sól
olej
liść laurowy
ziele angielskie
woda 1 ,5 litra
mrożona piertuszka
mrożony koperek
Zapiekanka z kaszy gryczanej , pieczarek i mięsa mielonego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zagotować wodę w garnku z łyżeczką soli. Włożyć kaszę i gotować ok 15 min.
2.Warzywa kroimy w drobną kostkę, pora w talarki. Pieczarki kroimy w plastry
.
3.Przygotowujemy rondelek i 2 patelnie. W rondelku rozgrzewamy troszkę oleju. Na rozgrzany olej wrzucamy warzywa i 1/4 pieczarek. Dusimy 10 minut. po czym dodajemy sos z 100 ml wody i 2 łyżek mąki gryczanej z pieprzem, dusimy chwilkę.
4.Na pierwszej patelni na rozgrzanym oleju szklimy cebulkę, dodajemy pieczarki . Dusimy 10 min z liściem laurowym i zielem angielskim. Pod koniec lekko solimy.
5.Na drugiej patelni podsmażamy przyprawione przyprawą typu czubrzyca - lub do mielonego - mięso. rozgniatamy je łopatką drewnianą by było w kawałeczkach.
6.Kaszę gryczaną mieszamy z podduszonymi warzywami w sosie i koperkiem. Wykładamy część na dno dużego naczynia żaroodpornego. Następnie kładziiemy plastry sera a na to pieczarki.
7.Wykładamy mięso.
8.Na mięso pietruszkę oraz ser w ulubionej ilości. Zapekamy około 15 min/ 180 stopni
Komentarze