Tę pyszną zapiekankę podaję na obiad. Mój mąż lubi ją z sosem pieczarkowym, a dziecikoleżanki zajadają się nią polaną keczupem.
2 godz.
Składniki:
● 2 szkl. kaszy gryczanej
● 30 dag wędzonego boczku
● 30 dag twarogu
● 1 szkl. kwaśnej śmietany
● 20-30 dag żółtego sera
● sól
● tłuszcz do formy
● rozmaryn do dekoracji
Zapiekanka z kaszy gryczanej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę gotujemy na sypko
w dużej ilości lekko osolonej
wody. Boczek kroimy w dużą
kostkę i smażymy na suchej
patelni na rumiano. Twaróg dokładnie
rozdrabniamy widelcem.
Żółty ser ścieramy na
tarce o dużych oczkach.
2.Do wysmarowanego tłuszczem
naczynia żaroodpornego
wkładamy połowę kaszy, posypujemy
twarogiem i wytopionymi z boczku skwarkami. Wykładamy
resztę kaszy i polewamy
wytopionym tłuszczem.
3.Wierzch zalewamy śmietaną
i posypujemy żółtym serem.
Pieczemy 40-50 minut w piekarniku
rozgrzanym do 160 °C.
Dekorujemy rozmarynem.
Komentarze