Zapiekanka z kaszą jaglaną i cukininą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę jaglaną gotujemy w 1 litrze wody z dodatkiem soli i oleju, po czym zostawiamy na ok 15 minut pod przykryciem. Na patelni przyrumieniamy posiekany czosnek, dokładamy mięso i podsmażamy a następnie rozdrabniamy.
2. Dodajemy przyprawy i koncentrat. Mieszamy. Głęboką formę do zapiekanek smarujemy tłuszczem i wykładamy na dno kaszę jaglaną. Na kaszy kładziemy plastry cukinii a na wierzch mięso.
3.Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy mąkę i ciągle mieszając powoli dolewamy mleko. Mieszamy energicznie trzepaczką aż sos zgęstnieje. Na koniec sos miksujemy blenderem, doprawiamy solą, pieprzem i imbirem. Do lekko przestudzonego sosu wbijamy jajka i mieszamy.
4. Podajemy z sałatką ze świeżych warzyw. Pieczemy w 180 stopniach około godzinę.
Komentarze