ZAPIEKANKA Z BAKŁAŻANEM POD BESZAMELEM

0 (0 ocen)

  • 40 min

Zdrowo i pysznie

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki:
    Bakłażan- 240g
    Cebula- 1 sztuka
    Pomidor- 1 duży
    Filet z kurczaka- 300g
    Mozzarella- 250g
    Makaron pełnoziarnisty- 2 garście ok. 90g
    Sól
    Pieprz
    Przyprawa do kurczaka
    Sos beszamelowy:
    Masło- 50 g
    Mleko 1,5%- 2 szklanki
    Mąka pszenna pełnoziarnista- 2 łyżki
    Sól
    pieprz
    Gałka muszkatołowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka z bakłażanem pod beszamelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażana opłukać i pokroić na krążki, które następnie należy posolić z obu stron- odstawić na 10 minut. Po tym czasie odsączyć z wody, opłukać i osuszyć. Kurczaka pokroić w kostkę posypać przyprawą, cebulę pokroić na piórka- smażyć razem max. 5 minut.
  • 2. Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie. Pomidora i mozzarellę pokroić w plasterki.
  • 3. W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę, chwilę smażyć. Następnie stopniowo wlewać mleko energicznie mieszając. Na samym końcu dodać przyprawy.
  • 4. Na dnie naczynia żaroodpornego kolejno położyć, makaron, pomidory, kurczaka, bakłażana. Wszystko polać sosem. Na wierzch wyłożyć plastry mozzarelli.
  • 5. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 20 minut
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować