Połączenie w jednej zapiekance serka topionego i serka mascarpone, było czystą wodzą fantazji i improwizacją, ale będzie to już stały sposób zlepienia warzyw w daniu głównym :)
Składniki:
500 g mięsa mielonego, indyczego
około 500 g mieszanki warzywnej, mrożonek (brokuł, kalafior, marchewka )
1 / 2 czerwonej papryki
1 / 2 żółtej papryki
1 cebula
około 6 dużych ziemniaków
około 250 g świeżego szpinaku
około 3 – 4 ząbki czosnku
około 500 g pieczarek
250 g serka mascarpone
kostka serka topionego ( u mnie gouda )
Zapiekanka warzywna z serkiem topionym i mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieram i gotuję na pół twardo w osolonej wodzie.
Pieczarki oczyszczam i siekam na plasterki, papryki w paski, cebulę w pióra.
Mrożonki gotuję na pół twardo.
Na maśle podsmażam czosnek i dokładam oczyszczony szpinak, chwilę duszę całość doprawiając solą.
Osobno smażę na oleju pieczarki, cebulę. Po chwili doprawiam solą i pieprzem, dorzucam paprykę, smażę chwilę.
Mięso podsmażam chwilę, solę i pieprzę.
Brytfannę żaroodporną wykładam warstwami:
plastry ziemniaków, posypuję solą i pieprzem, plasterki serka topionego, mięso mielone, pieczarki z paprykami, serek mascarpone rozsmarowuję po całości, szpinak, mieszanka warzywna.
Całość wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 – 200 C i piekę około 30 – 40 minut.
Komentarze