Zapiekanka warstwowa z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ser ścieramy na tarce, makaron gotujemy, cebulkę kroimy w drobną kostkę, groszek odsączamy z zalewy.
2.Mięso mielone doprawiamy do smaku, smażymy około 5 minut i dodajemy przecier pomidorowy oraz cebulkę, ewentualnie cebulkę możemy dodać później jako jedną z warstw.
3.Na no szkła żaroodpornego wykładamy polowe makaronu.
4.Posypujemy 1/3 sera.
5.wykładamy połowę mięsa mielonego.
6.Posypujemy groszkiem.
7.posypujemy serem.
8.Następnie wykładamy resztę makaronu.
9.kładziemy pozostałe mięso mielone i cebulkę.
10.posypujemy pozostałym serem.
11.Przykrywamy szkłem.
12.wstawiamy do nagrzanego piekarnika w 180 stopniach na 40 minut,aż do ogrzania składników i rozpuszczenia sera.
Porady
Taką zapiekankę najlepiej się kroi pół godziny od wystawienia z piekarnika.
Komentarze