Zapiekanka warstwowa z mięsem

5 (183 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Uwielbiam zapiekanki, jest to bardzo szybki i sycący obiad, kolacja, ale również bardzo lubiane danie na imprezach.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 szklanki suchego makaronu -ugotować
    0,5 kg mięsa mielonego doprawionego
    2 cebule
    400 g sera żółtego
    1 puszka zielonego groszku
    0,5 słoiczka przecieru pomidorowego

    szkło żaroodporne
Wystaw ocenę:

5 (183 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki Ser

Zapiekanka warstwowa z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki 1. Ser ścieramy na tarce, makaron gotujemy, cebulkę kroimy w drobną kostkę, groszek odsączamy z zalewy.
  • mięso mielone 2. Mięso mielone doprawiamy do smaku, smażymy około 5 minut i dodajemy przecier pomidorowy oraz cebulkę, ewentualnie cebulkę możemy dodać później jako jedną z warstw.
  • makaron 3. Na no szkła żaroodpornego wykładamy polowe makaronu.
  • ser 4. Posypujemy 1/3 sera.
  • mięso 5. wykładamy połowę mięsa mielonego.
  • groszek 6. Posypujemy groszkiem.
  • ser 7. posypujemy serem.
  • makaron 8. Następnie wykładamy resztę makaronu.
  • cebulka 9. kładziemy pozostałe mięso mielone i cebulkę.
  • ser 10. posypujemy pozostałym serem.
  • zapiekanka
11. Przykrywamy szkłem.
  • zapiekanka 12. wstawiamy do nagrzanego piekarnika w 180 stopniach na 40 minut,aż do ogrzania składników i rozpuszczenia sera.

Porady

Taką zapiekankę najlepiej się kroi pół godziny od wystawienia z piekarnika.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować