Zapiekanka w dyni z ryżem, soczewicą i mięsem drobiowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dynię wydrążyć i nasolić jej wnętrze. Odstawić na około godzinę.
Ryż z soczewicą ugotować na bulionie lub wodzie z kostką rosołową jeśli ktoś woli.
Nagrzać piekarnik do 190 0C i wstawić pustą dynię na ok. 15 min. W tym czasie przygotować farsz.
Cebulę i czosnek pokroić, zeszklić je razem na rozgrzanym oleju, pilnując by się nie przypaliło, posolić. Następnie dodać pokrojony w większą kostkę filet z kurczaka. Gdy kurczak się usmaży, zmniejszyć ogień i dodać śmietanę i suszoną paprykę, dokładnie wymieszać gdy śmietana się zagotuje ściągnąć z ognia.
Ugotowany ryż z soczewicą przełożyć do dużej misy/garnka i połączyć z śmietanowym sosem drobiowym. Dodać curry, sól, pieprz do smaku. Następnie wkroić pomidory i paprykę. Wszystko dokładnie wymieszać i napełnić wnętrze wydrążonej, podpieczonej dyni wierzch posypać startym na tarce żółtym serem i posypać natką pietruszki. Wypełnioną dynię piec w piekarniku ok. 15 min.
Komentarze