Zapiekanka rybna w sosie koperkowym

5 (154 ocen)

Użyłam prostych składników, a efekt mnie zadziwił :) jest pyszna, świetna np. na piątkowy obiad lub ciepłą kolację :)

Składniki:

  • 3-4 filety z soli lub tilapii
    30 dag pieczarek
    kilka różyczek brokuła
    1,5 l ziemniaków
    przyprawa do ryb
    sól, pieprz
    2 plasterki żółtego sera

    jajko
    bułka tarta
    olej

    sos:
    3 łyżki koperku
    50 g masła
    1 szklanka wody
    2 łyżki śmietany 12 %
    sól
Wystaw ocenę:

5 (154 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki Ser

Zapiekanka rybna w sosie koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ugotować. Ryby oprószyć przyprawą i odstawić na kilka minut. Następnie panierować w jajku i bułce tartej, usmażyć i pozostawić do wystygnięcia. Pieczarki pokroić w ósemki, przyprawić solą i pieprzem i usmażyć. Brokuła ugotować w osolonej wodzie.
  • 2. Naczynie żaroodporne nasmarować tłuszczem. Układać w nim pokrojone w plasterki ziemniaki, następnie ryby, a po bokach naczynia pieczarki i brokuła. Następnie zapiekankę polać sosem koperkowym. Ser żółty pokroić w cienkie paski i ułożyć je na zapiekance. Danie zapiekać 15 minut w temperaturze 180 stopni.
  • 3. Sos koperkowy: masło roztopić, wsypać koperek i 2 łyżki mąki, zasmażyć, a następnie dolać szklankę wody i zagotować. Do smaku dodać soli. Na koniec dodać śmietanę i ponownie zagotować, mieszając.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować