Zapiekanka pod pierzynką

0 (0 ocen)

  • 40 min

Jest to danie niezbyt drogie, oraz niewymagające wielkich zdolności kulinarnych a na stole wygląda efektownie. Często podaj ę je gościom, którzy zachwycają się delikatnym smakiem.

  • 40 min

Składniki:

  • 2 pory
    30 dag szynki
    100 g żółtego sera
    50 g masła
    350 ml mleka
    ¼ szklanka mąki
    gałka muszkatołowa
    pieprz biały
    sól
    200 g mrożonego ciasta francuskiego
    jajo
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka pod pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie porów 1. Z porów odkroić zielone części. Białe dokładnie umyć, pokroić w talarki.
    Szynkę pokroić w kostkę.
    Żółty ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  • masło, przygotowanie do duszenia porów 2. Masło rozpuścić w rondelku, wrzucić pory i dusić chwilę pod przykryciem. Wyjąć pory łyżką cedzakową na talerz.
  • gotowy sos 3. Przygotowujemy teraz sos. Do powstałego wywaru z porów i masła wrzucić mąkę i stopniowo dolewać mleko i ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia.Sos należy wystudzić.
  • gotowe nadzienie zapiekanki 4. Do zimnego sosu wrzucić pory, żółty ser, szynkę oraz dodać soli, białego pieprzu i gałki do smaku. Nie należy robić tego wcześniej, ponieważ ser i szynka są już słone i łatwo przesadzić z ilością przypraw.
    Gotowe nadzienie zapiekanki przełożyć do naczynia żaroodpornego.
  • przykrywanie nadzienia ciastem francuskim 5. Ciasto francuskie rozwałkować niezbyt cienko na taki placek, który będzie wystawał ok. 0,5 cm poza naczynie. Odciąć ten powstały nadmiar. Brzegi naczynia posmarować cienko wodą i przykleić pasek ciasta do naczynia. Posmarować brzeg ciasta wodą i przykleić tak, by zakrywał całe naczynie. Przed pieczeniem można przyozdobić brzegi ciasta np. nacinając nieznacznie nożykiem. Jeśli zostało trochę ciasta można też zrobić więcej ozdób, które pięknie wyrosną.
    Ciasto posmarować rozmąconym jajem.
  • zapiekanka w piekarniku 6. Zapiekankę wstawić na chwilę do lodówki a piekarnik rozgrzać do temperatury 220 st.
    Wstawić zapiekankę do nagrzanego piekarnika. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 190 st. I piec jeszcze 15 minut.

Porady

Jeśli podczas mieszania sosu powstałyby trudne do roztrzepania grudki można przetrzeć go przez bardzo gęste sitko. Zapiekanka doskonale smakuje z gotowanymi brokułami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Impreza Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować