Zapiekanka Bożenki

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Mam pięcioro dzieci – 3 córki i 2 synów. Na co dzień gotuję szybkie potrawy, ale najbardziej lubię przyrządzać dania, przy których wszyscy spotykamy się w kuchni i razem gotujemy.

Składniki:

  • ● 1 kg kiszonej kapusty
    ● 60 dag pieczarek
    ● 1 kg ziemniaków
    ● 1-1,5 kg mielonego mięsa
    ● 2-3 łyżki śmietany
    ● 1 jajko
    ● sól
    ● pieprz
    ● ziele angielskie
    ● szczypta chili
    ● przyprawa uniwersalna
    ● liść laurowy

Zapiekanka bożenki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekanka Bożenki 1. Kapustę gotujemy z zielem
    angielskim, liściem laurowym,
    przyprawa uniwersalna i chili. Osączamy i kroimy.
    Pieczarki oczyszczamy,
    my jemy, kroimy w plastry, doprawiamy
    solą i pieprzem. Dusimy
    do odparowania. Ziemniaki
    obie ramy, kroimy w plastry, zale wa my wodą, solimy i gotujemy
    10-15 minut od momentu zagotowania.
    Odlewamy wodę. Mięso
    mielone podsmażamy, doprawiając
    przyprawa uniwersalna i pieprzem.
  • Zapiekanka Bożenki 2. W naczyniu żaroodpornym
    układamy warstwami: ziemniaki,
    kapustę, mięso, pieczarki,
    ponownie ziemniaki.
  • Zapiekanka Bożenki 3. Sos: mieszamy śmietanę,
    jajko, sól, pieprz. Polewamy
    zapiekankę. Pieczemy 40-45
    minut w piekarniku rozgrzanym
    do temperatury 180 °C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_06-2009

Komentarze

Podobne przepisy