Mam pięcioro dzieci – 3 córki i 2 synów. Na co dzień gotuję szybkie potrawy, ale najbardziej lubię przyrządzać dania, przy których wszyscy spotykamy się w kuchni i razem gotujemy.
Składniki:
● 1 kg kiszonej kapusty
● 60 dag pieczarek
● 1 kg ziemniaków
● 1-1,5 kg mielonego mięsa
● 2-3 łyżki śmietany
● 1 jajko
● sól
● pieprz
● ziele angielskie
● szczypta chili
● przyprawa uniwersalna
● liść laurowy
Zapiekanka bożenki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę gotujemy z zielem
angielskim, liściem laurowym,
przyprawa uniwersalna i chili. Osączamy i kroimy.
Pieczarki oczyszczamy,
my jemy, kroimy w plastry, doprawiamy
solą i pieprzem. Dusimy
do odparowania. Ziemniaki
obie ramy, kroimy w plastry, zale wa my wodą, solimy i gotujemy
10-15 minut od momentu zagotowania.
Odlewamy wodę. Mięso
mielone podsmażamy, doprawiając
przyprawa uniwersalna i pieprzem.
Komentarze