Zapiekanka naleśnikowa z ryżem, warzywami i mięsem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Zapiekankę wymyśliłam, by pozbyć się ugotowanego dzień wcześniej ryżu z warzywami. Jest bardzo syta i smaczna, więc dzielę się nią z Wami.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Na naczynie żaroodporne o śr. 22cm

    Naleśniki ok 12-14 sztuk (śr. patelni podobna do średnicy naczynia):
    1.5 szklanki mleka
    1 jajko
    mąka- tyle by ciasto było gładkie i lejące, ale nie za wodniste- u mnie ok. 250g.
    pół łyżeczki soli

    Nadzienie:
    2 szklanki ugotowanego ryżu ( czyli ok szklanka przed gotowaniem)
    połowa opakowania mieszanki włoskiej Hortex
    30 dkg mięsa mielonego z szynki
    1 duża cebula
    2 ząbki czosnku
    przyprawy do smaku: sól, pieprz, zioła prowansalskie, oregano, bazylia, szałwia, tymianek i lubczyk
    mały słoiczek koncentratu pomidorowego (90g)

    Sos beszamelowy:
    ok 60 g margaryny
    2 łyżki mąki pszennej
    1.5 szklanki mleka
    po pół łyżeczki: soli, pieprzu i gałki muszkatołowej

    Ok. 20 dkg startego żółtego sera

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki Zapiekanki

Zapiekanka naleśnikowa z ryżem, warzywami i mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników usmażyć cienkie naleśniki.
    Ryż ugotować al dente.
    Zamrożone warzywa wysypać na patelnię, podlać 1/3 szklanki wody i podsmażać aż do całkowitego jej wygotowania, mieszając co jakiś czas by się nie przypaliły.
    Mięso smażymy z posiekaną cebulką i czosnkiem.
  • Farsz do naleśników 2. Ryż, warzywa oraz mięso łączymy ze sobą, dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy. Mieszamy.
  • 3. Naleśniki smarujemy farszem i zwijamy w ruloniki. Układamy ciasno w naczyniu, jeden obok drugiego- 2 warstwy.
  • 4. Sos beszamelowy:
    Margarynę roztapiamy, dodajemy mąkę i robimy złotą zasmażkę. Całość podlewamy mlekiem i przyprawiamy. Mieszamy aż do momentu zgęstnienia- ok. 5 minut. Gotowy ciepły sos wylewamy na wierzch zapiekanki.
  • 5. Zapiekankę wstawiamy bez pokrywki do nagrzanego piekarnika (180st C na grzanie górne i dolne). Po ok 30 minutach wyciągamy, posypujemy startym serem i zapiekamy jeszcze ok 10 minut. Najlepiej smakuje jeszcze ciepła.
    Smacznego

Porady

Do farszu można użyć również podsmażonych pieczarek. Zapiekankę można podawać samą lub z ketchupem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Mięso Ryż Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować