Zdrowa, smaczna i dość szybka w przygotowaniu propozycja na obiad lub kolację. Możemy ja podać również na domowym przyjęciu.
Składniki:
(naczynie o średnicy 26 cm)
ok. 25 dag makaronu spaghetti,
2-3 piersi z kurczaka (ok 60 dag),
4 ząbki czosnku,
ok. 30 dag szpinaku świeżego lub mrożonego ( u mnie nowozelandzki),
ok 100 g śmietany 12%,
ok. 100 ml mleka,
3 duże jajka,
kulka mozzarelli,
kilka małych pomidorków,
szczypta gałki muszkatołowej,
sól,curry, ostra i słodka papryka, szczypta kardamonu,
olej ( u mnie kokosowy),
Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem i kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka kroimy na kawałki według uznania i nacieramy czosnkiem (2 ząbki) zgniecionym przez praskę, solą, kardamonem ,curry, papryką, oliwą i odstawiamy do lodówki na około 30 min. Fileta podsmażamy na rozgrzanej patelni na złoty kolor.
Na rozgrzany na patelni olej wrzucamy 2 ząbki zgniecionego czosnku(zgniatamy nożem) tak aby oddały swój aromat ale nie spaliły się. Następnie wrzucamy szpinak, doprawiamy solą, papryką i szczyptą gałki muszkatołowej do smaku i dusimy około 15 min aż woda wyparuje (jeśli szpinak jest świeży to musimy go dobrze wypłukać i pokroić ), studzimy.
Do wysokiego naczynia dajemy jajka, mleko, śmietanę i miksujemy przy pomocy blendera, następnie dajemy szpinak i wszystko miksujemy na gładko.
Makaron gotujemy al dente w posolonej wodzie.
Naczynie do zapiekania smarujemy olejem, dajemy makaron, zalewamy powstałym sosem i delikatnie wszystko mieszamy. Na wierzchu układamy usmażonego kurczaka, plasterki mozzarelli i pomidorki. Zapiekamy w temperaturze 180-190 stopnie przez około 30 min. Po upieczeniu uchylamy piekarnik i zostawiamy jeszcze na ok. 15-20 min. Smacznego!
Komentarze