Smaczna, lekko ostra, syta i podzielna :) polecam :)
1 godz. 30 min
Składniki:
1/2 kg dowolnego makaronu (np. rurki, kokardki)
1 puszka pomidorów krojonych
1 puszka kukurydzy
1 duża czerwona cebula
1 mała papryczka chili
1 por
30 dag szynki
1 kulka mozzarelli
10 dag startego żółtego sera
sól, pieprz, mielona papryka
olej do smażenia
Zapiekanka makaronowa z szynką i porem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu al dente. Na rozgrzanym oleju smażymy cebulę pokrojoną w piórka oraz drobno posiekaną papryczkę chili. Gdy cebula się zeszkli dodajemy szynkę pokrojoną w drobną kostkę oraz pokrojonego w półplasterki pora. Smażymy chwilę, następnie wlewamy pomidory wraz z zalewą. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz mieloną słodką papryką. Sos zagotowujemy. Na koniec dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę oraz startą na tarce o grubych oczkach mozzarellę. Mieszamy makaron z pomidorowym sosem i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Zapiekamy przez ok. 30 minut w 180 stopniach. Kilka minut przed końcem pieczenia wierzch posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy do momentu jego rozpuszczenia.
Komentarze