300 g makaronu rurki,
0,5 szkl. mleka,
150 g sera żółtego,
pół kostki drobiowej,
200 ml śmietany 12%,
mąka do zagęszczenia sosu,o,
masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego,
bazylia,
tymianek.
Zapiekanka makaronowa z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Surowy makaron wsypujemy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem.
2.Przygotuj sos: Podgrzewamy mleko i do ciepłego dodajemy 50 g startego na dużych oczkach sera, mieszamy aż do rozpuszczenia. Potem dodajemy pół kostki drobiowej i mieszamy aż do jej rozpuszczenia. Następnie zaprawiamy sos śmietaną połączoną z mąką. Kiedy zgęstnieje, zdejmujemy z ognia. Do sosu wsypujemy bazylię i tymianek. Sos wlewamy do naczynia żaroodpornego.
3.Pozostały ser trzemy na tarce o grubych oczkach i posypujemy makaron. Zapiekamy ok. 30 minut w temperaturze 200 st. C.
Komentarze