Wspaniała zapiekanka, która w towarzystwie zielonej sałaty z pomidorami wystarczy za cały obiad. Chociaż to dość kaloryczna potrawa, to naprawdę warto się na nią skusić, jej smak jest tego warty.
1 godz. 5 min
Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- 12 dag oscypka,
- 200 ml śmietanki 30 %,
- 3 gałązki świeżego tymianku,
- szczypta mielonej papryki,
- sól, pieprz,
- masło do formy.
Zapiekane ziemniaczki z oscypkiem i tymiankiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki myjemy, cienko obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Osączamy, studzimy i kroimy na plastry o grubości ok. 1 cm.
2.Oscypek ścieramy na tarce o dużych oczkach. Tymianek myjemy, osuszamy, listki odrywamy od gałązek. Śmietankę kremówkę doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą mielonej papryki, podbijamy trzepaczką.
Komentarze